Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn populair. Je kunt je eigen energie opwekken en direct gebruiken.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn hip. Maar als je je een beetje gaat verdiepen in de aanschaf, loop je vaak tegen een flink aantal onbekende termen aan. Waar moet je nou precies op letten? We beantwoorden zes veelgestelde vragen.

Wat is nou een goed dak?

Heb je een schuin dak op het zuiden waar geen streepje schaduw op valt? Perfect! Maar als je dak in een andere richting ligt brengen je panelen ook meer dan voldoende op. Heb je een plat dak? Dat kan prima, check hier wat tips.

Bij het leggen van panelen moet je dus letten op:

– De richting oftewel oriëntatie  (zuid = geweldig, oost/west = primafijn ok, noord = beter niet)

– Hoe schuin liggen de panelen, oftewel de hellingshoek

– Valt er schaduw (daar houden panelen niet van)

Om het je extra gemakkelijk te maken: Zonatlas.nl heeft voor heel veel daken al opgezocht hoe geschikt ze zijn. Check snel hoe jouw dak ervoor staat.

Het is niet zwart-wit

Meestal kun je kiezen tussen blauwe of zwarte panelen. Zwart wordt over het algemeen als mooier beschouwd. Wat betreft energieopbrengst ontlopen de kleuren elkaar niet veel. Mocht je er echt een kleurenpalet van willen maken kan je ook kiezen voor paars, groen of brons. Nadeel is dat deze gekleurde panelen tot een kwart minder opbrengen dan de blauwe of zwarte panelen.

Hoe weet ik dat mijn panelen goed zijn?

Met de opbrengst en kosten komt ook kwaliteit om de hoek kijken. Bijna alle zonnepanelen hebben tegenwoordig het TÜV keurmerk (TÜV is, zeg maar, het Duitse TNO). Of de certificaten van jouw zonnepanelen goed zijn kan je hier checken. Keurmerk-check ok? Dan kun je ervan uitgaan dat je prima zonnepanelen hebt uitgekozen. Daarnaast is het handig om een merk te kiezen dat goed loopt en voorlopig nog blijft bestaan, in verband met de garantie.

Waarom een omvormer?

Met alleen zonnepanelen ben je er niet. Je hebt ook altijd een omvormer nodig. Maar wat is dat en wat doet het? Een omvormer zet de stroom van jouw zonnepanelen om in stroom die uit je stopcontacten komt. Vaak kan er via een handig schermpje of op internet worden bijgehouden wat de opbrengst van je zonnepanelen is.

Garantie

Er wordt gestrooid met allerlei soorten garanties bij zonnepanelen, en eigenlijk heb je ze ook allemaal nodig. Garantie op de panelen, de overige materialen, de installatie, de hoeveelheid opgewekte stroom. Dit gaat natuurlijk over een lange termijn, vaak tien jaar. Zorg dat je voor de installatie weet bij wie je moet zijn mocht er ooit wat gebeuren.

Waarom zou ik mijn geld aan zonnepanelen besteden?

Simpel: je krijgt het ook weer terug. Sterker nog, het is zoiets als een spaarrekening waar je vijf procent rente op krijgt. Waar vind je dat nog? Het kost wat, maar je krijgt er ook zoveel voor terug!

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn populair. Je kunt je eigen energie opwekken en direct gebruiken.